İşyeri Risk Değerlendirmesi (Analizi) eğitimi
İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün oluşmasında önemli unsurlardan biriside risk değerlendirmesi ( risk analizi ) kavramıdır. Risk, tehlikelerden kaynaklanan bir olayın, meydana gelme ihtimali ile zarar verme derecesinin bileşkesidir. Risk değerlendirmesi, tüm süreçlerde , riskin büyüklüğünü tahmin etmek ve riske tahammül edilip edilemeyeceğine karar vermektir. Sistematik olarak tehlikeleri belirlemek, riskleri ortaya çıkarmak ve riskleri kontrol etmek için uygun nitel veya nicel yöntemler kullanarak yapılan çalışmaların bütünüdür.
Risk değerlendirmesi; tüm işyerleri için tasarım veya kuruluş aşamasından başlamak üzere tehlikeleri tanımlama, riskleri belirleme ve analiz etme, risk kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması, dokümantasyon, yapılan çalışmaların güncellenmesi ve gerektiğinde yenileme aşamaları izlenerek gerçekleştirilir.
Çalışanlar, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işveren desteği ile oluşturulan iş güvenliği kültürünün ilerleyebilmesi için öncelikli olarak risklerin ve tehlikeli durumların belirlenmesi gereklidir. İşverenler, işyerlerinde özel risklerden etkilenebilecek çalışanların durumunu da kapsayacak şekilde sağlık ve güvenlik yönünden Risk Değerlendirmesi yapmakla ve önleyici tedbirlerin alınmasından yükümlüdür. İşveren risk değerlendirmesi sonucuna göre alınması gereken koruyucu önlemlere ve kullanılması gereken koruyucu ekipmana karar verir. Bu ancak risk değerlendirme çalışması ile mümkün olur. Risk analizinde belirlenen önlemlerin alınması ise işveren sorumluluğundadır.
Dolayısı ile risk değerlendirmesi sürekli yapılması gereken bir çalışma olmakla beraber mevcut risklerin ortadan kaldırılması için de çeşitli yöntemler uygulanır.
İş güvenliğinin önemi kavranmış işletmeler sadece çalışan sağlığı açısından değil üretim ve işletme giderleri açısından da uzun dönemde yüksek kârlılık gösterebilir.
Bir gün olan eğitim sürecinde; Yasal gereklilikler başta olmak üzere, İşyerlerinde tehlike ve riskleri belirleyebilmek, değerlendirmek, sonuca göre gerekli olan rapor ve tabloların hazırlanabilmesi, öncelik ve tedbirlerin alınabilmesi gibi hususlar öğretilmekte ve katılımcılara sertifika düzenlenmektedir.