Yüksekte Güvenli Çalışma Eğitimi
05/10/2013 tarihli ve 28786 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinin Ek-4 bölümünün “Yüksekte Çalışma” Başlığı altındaki 2'nci maddesinin (g) bendinde “Bu alanlarda çalışanlara yüksekte çalışmayla ilgili tehlike ve riskler konusunda bilgilendirme yapılarak gerekli eğitim verilir.” hükmü yer almaktadır.
Bununla birlikte 15/05/2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, çalışanların özellikle yapacağı iş ve işyerine özgü riskler ile korunma tedbirlerini içeren konularda öncelikli olarak eğitilmesini hüküm altına almakta ve işle ilgili bilgi, tutum ve davranışlarında iş sağlığı ve güvenliği açısından olumlu değişikliğe neden olacak bir eğitim almasını hedeflemektedir.
Yüksekte Çalışma; düşüldüğü zaman yaralanma riski bulunan işlerde çalışan kişilerin çalışma ortamına verilen addır. Bu tarz işlerde çalışan kişiler doğru eğitimleri almadıkları takdirde çalıştıkları süreçte sağlık ve güvenlikleri tehdit altında olur. Ülkemizde özellikle inşaat sektöründe çok fazla iş kazası yaşanmaktadır. 3 metreden daha yüksekten düşmelere bağlı iş kazalarının hepsi ciddi yaralanma, kalıcı hasar veya ölümle sonuçlanmaktadır. Yaşanan ölümlü kazaların %78 i Yüksekte Çalışma kaynaklıdır. Sadece inşaat sektöründe çalışan kişiler değil, merdiven veya iskele kullanarak çalışan tüm işçiler eğitim almadan işlerini yapmaları halinde büyük risk altında kalırlar.
Yüksekte güvenli çalışma; işverenlerin yüksek riskli işlerde çalışan çalışanlarının sağlık ve güvenliğini korumak için alacakları önlemleri ifade eder. her türlü çalışma alanında çalışma ekipmanlarının doğru kullanımı bakımı ve kontrolünü sağlamanın yanı sıra mevcut tehlike ve risklere karşı farkındalık oluşturmaktır. Bu önlemler, yüksekte çalışma eğitimi programı sırasında öğretilen güvenli çalışma prensiplerine dayanır. Bu eğitim programı, yükseklikte çalışan kişilerin güvenli bir şekilde çalışabilmeleri için gereken bilgi ve becerileri içerir.
Yüksekte Çalışma Eğitimi yüksekte montaj, demontaj, bakım, onarım, inşaat, depoculuk, rüzgar tribünü, dış cephe temizliği gibi işlerde çalışan, yaptığı iş gereği düştüğünde hayati tehlike oluşabilecek kişilerin alması yönetmelik kapsamında zorunlu hale getirilmiş önemli bir eğitimdir.
Yüksekte Çalışma Eğitimi; düşme sonrası yaralanma ve ölüm hadisesi yaşanabilecek yükseklikte çalışacak personelin güvenli bir biçimde çalışmasını sağlayacak, oluşacak iş kazalarını önleyici bilgiler ile donanması ve kaza durumlarında gerekli kurtarma görevlerini yerine getirebilecek seviyede eğitilmesini sağlamaktır.
Yüksekte çalışma konusunda herhangi bir fiziksel ve psikolojik engeli olmayan bütün çalışanlar sekiz saatlik bu eğitimi alabilmekte, yüksekte çalışma eğitimi sonunda alınan yüksekte çalışma sertifikası, çalışanların işverenleri tarafından yüksekte çalışma işlerinde çalışmalarına izin vermek için gerekli olan belgelerdir