OMÜ’ye "İş Güvenliği Uzmanlığı ve İş Yeri Hekimliği Eğitim Kurumu" Yetki Belgesi

Yazar: ilyas.solak | Tarih: 23 Mart 2023

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünden "İş Güvenliği Uzmanlığı ve İş Yeri Hekimliği Eğitim Kurumu" yetki belgesi aldı.

Bu gelişme doğrultusunda Bakanlığın iş güvenliği uzmanlığı ve iş yeri hekimliği ile ilgili yönetmeliğindeki şartları karşılayan OMÜ’de söz konusu alanlarda eğitim alacak kişilerin başvuruları, İş Sağlığı ve Güvenliği Meslek Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezince alınacak.! omu_9801%20REKT%C3%96R%C3%9C%20-%20Kopya%20%283

Rektör Ünal: "İş kazaları, tüm toplumu sosyal ve ekonomik yönden olumsuz etkiliyor"

Hak edilen yetki belgesinden duyduğu memnuniyeti belirten Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, iş kazaları ve meslek hastalıklarının büyük risk oluşturduğuna işaret ederek "Dünyada ve ülkemizde sanayileşme ile birlikte yoğun makineleşme ve üretimde kullanılan çok sayıda kimyasal maddenin yol açtığı iş kazaları ve meslek hastalıkları, çağımızın önemli bir problemi hâline geldi. Bu durum iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının gerekliliğini gösteriyor. Yaşanan iş kazaları; kazayı geçiren çalışandan, kazanın meydana geldiği işletmeden ve işletmenin bulunduğu çevreden başlayan zincirleme etkilerle büyüyerek tüm toplumu sosyal ve ekonomik yönden olumsuz etkileyen bir olay hâline dönüşmekte." diye konuştu.

"İş kazalarının önüne geçmek mümkün"

İş sağlığı ve güvenliğinin Üniversite açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Rektör Ünal, devamında "İşletmelerde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemlerin alınmasıyla muhtemel iş kazalarının ve işçi, işveren, devlet açısından vereceği zararların önüne geçmek mümkün. İş yerlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarının oluşturulabilmesi için görev alacak iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeline yönelik eğitimlerin Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Meslek Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde verilebilmesinin önünü açan ‘İş Güvenliği Uzmanlığı ve İşyeri Hekimliği Eğitim Kurumu’ yetki belgemizin Üniversitemiz adına hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Çelenk Kaya "Amacımız, daha sağlıklı ve daha güvenli bir çalışma ortamı sağlamak"

Eğitimlerin verileceği OMÜ İş Sağlığı ve Güvenliği Meslek Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezinin Müdürü Prof. Dr. Elif Çelenk Kaya ise mevcut sürece ilişkin şöyle konuştu:

"İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının amacı, iş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak ve daha sağlıklı ve daha güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak. OMÜ olarak aldığımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı onaylı ‘İş Güvenliği Uzmanlığı ve İş Yeri Hekimliği Eğitim Kurumu’ yetki belgemiz ile iş yerlerinde mevcut tehlikeler ve bunlardan kaynaklı risklerin önüne geçilmesinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli eğitimleri vereceğiz. Eğitimlerimiz OMÜ İş Sağlığı ve Güvenliği Meslek Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde ‘İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’ ve ‘İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’ hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilecek."