Ondokuz Mayıs Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği, Meslek Hastalıkları Uygulama Araştırma Merkezi kurulması hususunda alınan Üniversitemizin 21.02.2013 tarih ve 2013/43 sayılı Senato kararı ve Yüksek Öğretim Kurulu'nun 17/04/2013 tarihli kararı doğrultusunda OMÜ İŞSAM Yönetmeliği 17.06.2013 tarih ve 28680 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
OMÜ İŞSAM İş Sağlığı ve Güvenliği, Meslek Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak toplumumuzda ki çalışma hayatı içerisinde olan insanların bedenen ve ruhen sağlıklı aynı zamanda güvende olmaları gereken verimli bir çalışma ortamı için; sürekli öğrenmenin ve gelişmenin gerekliliği ile yasal, bilimsel ve yenilenen teknolojik gelişmeleri takip etmek, iyi sonuç vermiş modern uygulamaları örnek almak,
İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğu bilinci ile iş kazası ve çalışma ortamlarındaki meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik işveren ve temsilcileri ile diğer çalışanlara yönelik: gereksinim duyulan konularda üniversitemizin bilgi birikimini paylaşacak, yüksek kalitede kapsamlı, nitelikli ve sürekli eğitim programları düzenlemek, talepleri doğrultusunda danışmanlık hizmetleri sunmak, çözüm önerileri sunmak, bu alanda farkındalık oluşturmak üzere toplumun etkinliklerimize katılımlarını sağlamak,
İş Sağlığı ve Güvenliği, Meslek Hastalıkları alanında faaliyet gösteren özel, kamu, işçi, işveren kuruluşları, üniversiteler, Uluslararası Kurum ve kuruluşlarla çalışmalar sürdürmek, bilgiyi paylaştıkça çoğalacağının bilinci ile güçlü bireyler yetişmesine güçlü kurumların oluşmasına katkı sağlayarak ekonomiye katkı sunmak amaçlanmaktadır.
Görevlerimiz;
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği, Meslek Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacı, faaliyet alanları, organları ve bu organların görevlerine ilişkin usul ve esasları yönetmelikte düzenlenmektedir.
Merkezin amacı;
Üniversitenin ilgili akademik birimlerinin işbirliği ile yurtiçinde ve yurtdışında iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları ile ilgili her alanda eğitim, bilimsel araştırma, klinik uygulama ve halk sağlığı çalışmaları yapmak ve danışmanlık hizmeti vermektir.
Merkezin faaliyet alanları;
- Yurtiçinde ve yurtdışında, iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları ile ilgili her konuda bilimsel araştırma, uygulama, inceleme yapmak, klinik uygulama ve halk sağlığı çalışmalarında bulunmak, yapılmakta olan bu gibi çalışmalara katılmak ve desteklemek.
- İş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları ve halk sağlığı konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde kurs, seminer, konferans, kongre, sempozyum ve benzeri bilimsel etkinlikler düzenlemek.
- Faaliyet alanı kapsamında Üniversitelerde; tıpta uzmanlık, tıpta yan dal uzmanlığı dahil, lisans ve lisansüstü düzeylerde sürdürülen eğitim çalışmalarını desteklemek, bu eğitim programlarına yönelik uygulama ve araştırma olanakları sağlamak.
- Amaçları doğrultusunda basılı ve görsel yayınlar yapmak, iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları konusunda gelişme ve yayınların izlenebilmesi amacıyla kitaplık ve arşiv oluşturmak.
- İlgili kamu kurum ve kuruluşları ile işçi ve işveren kuruluşları, diğer üniversiteler, iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla, sosyal taraf temsilcileri ile işbirliği kurmak, çalışmalar sürdürmek, çalışmalarına katkıda bulunmak.
- İş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları konularında çalışma yürüten ulusal ve uluslararası kuruluşlarla, bu alanda çalışan uzman kişilerle iletişim ağı kurmak.
- İş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları konularında işçi, işveren ve temsilcileri ile diğer çalışanlara yönelik eğitim programları yapmak.
- Üniversite sanayi işbirliği çalışmalarına katkıda bulunmak, farklı kurum, kuruluş ve işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları alanındaki hizmet sunumu, inceleme, araştırma, proje, danışmanlık taleplerini karşılamak, bu konularda çalışan Üniversite birimleri arasında koordinasyon ve organizasyon çalışmalarını sürdürmek.
- İş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları konusunda kamuoyu oluşmasına, bilinçlenmesine, çalışanların sağlık ve güvenliklerinin korunmasına katkıda bulunmak.
- Üniversite bünyesinde bulunan, ilgili mevzuat kapsamında üniversite işbirliği ile faaliyet gösteren ya da yeni oluşturulacak olan, iş sağlığı ve güvenliği ve meslek hastalıkları konularında hizmet sunan birimlerin oluşturulmasına, sürdürülmesine ve koordinasyonuna katkıda bulunmak.
- İş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları alanında proje ve araştırma önerileri geliştirmek, uygulamak ve yayınlamak; bu amaçla Üniversite birimleri arasında ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak.
- Yönetim Kurulunun kararlaştıracağı diğer faaliyetlerde bulunmak.