B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI KURSU (Copy)

WhatsApp%20Image%202025-07-03%20at%2012.35.43

Eğitimciler: Prof. Dr. Elif ÇELENK KAYA, Prof. Dr. Ahmet Tevfik SÜNTER, Prof. Dr. Şennur DABAK, Dr. Öğr. Üyesi Firdevs YÜZBAŞI TOBAZ, Müh. Yüksel KURT, Müh. Ayşe ÜNSAL KIRAN

Tarihi: 01 Eylül 2025 – 10 Ekim 2025

01-15 Eylül 2025 (Asenkron-Uzaktan Eğitim)

16-30 Eylül 2025 (Yüz Yüze Eğitim)

06-10 Ekim 2025 (Staj –Uygulama)

Süre: 220 saat (180 saatlik teorik eğitimin 90 saati uzaktan eğitim 90 saati yüz yüze eğitim ve 40 saatlik uygulama eğitiminden (staj) oluşmaktadır.)

Saat: 09.00 – 15.00

Ön Kayıt İçin Son Başvuru Tarihi: 18 Ağustos 2025 Pazartesi

Kesin Kayıt Tarihleri: 19 Ağustos 2025 Salı

Bireysel Katılım Ücreti: 25.000-TL (KDV dahil)

Eğitim ücret ödemesi, peşin olarak kesin kayıt esnasında ya da 2 taksit olarak tabloda belirtilen tarihlerde

yapılabilecektir.

Taksit Sayısı Ödeme Tarihleri Taksit Tutarı

  1. Taksit: 19 Ağustos 2025 12.500 TL
  2. Taksit: 19 Eylül 2025 12.500-TL

İrtibat Telefonları: 0. 362. 457 60 45 – 0. 362. 312 19 19 / 46 45

E-mail: semomu@omu.edu.tr

Amaç: Bu eğitimin amacı, B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar ve teknik elemanlara mesleki becerilerini iş yerlerinde uygulayabilmeleri ve mevzuatta ön görülen görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli iş sağlığı ve güvenliği bilgisini kazandırmaktır.

Bu temel amaç çerçevesinde, iş güvenliği uzmanı olmak isteyen adaylara temel hukuk ve iş sağlığı ve güvenliği bilgisinin verilmesinin ardından iş yerlerinde var olan risk etmenlerini fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikososyal gibi ana başlıklar altında sınıflandırılabilecek ayrıntılı bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

Temel eğitim programı çerçevesinde; maden ve inşaat sektörlerinin münhasıran ele alınması amaçlanmış, buna ek olarak metal ve kimya sektörleri gibi iş kazası ve meslek hastalıkları açısından önemli sayılan iş yerlerinin yanında tarım, ormancılık ve hayvancılık faaliyetlerinin de incelenmesi hedeflenmiştir.

İçerik: Açılış, Tanışma, Programın Tanıtımı ve Ön Test Uygulaması, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi, İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü, Türkiye’de ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği, Temel Hukuk, İş Hukuku, Kanunlarda İş Sağlığı ve Güvenliği, Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar ve Sözleşmeler, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri, Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi, Çalışma Ortamı Gözetimi, İş Hijyeni, İşyeri Bina ve Eklentileri, Fiziksel Risk Etmenleri, Kimyasal Risk Etmenleri, Biyolojik Risk Etmenleri, Psikososyal Risk Etmenleri, Ergonomi, Korunma Politikaları, Kaynak İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Elektrikle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği, Kaldırma Araçlarında İş Sağlığı ve Güvenliği, Motorlu Araçlarda İş Sağlığı ve Güvenliği, El Aletlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Bakım – Onarım İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Yangın, Acil Durum Planları, Sağlık ve Güvenlik İşaretleri, Havalandırma ve İklimlendirme Prensipleri, Basınçlı Kaplarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği, Kapalı Alanlarda Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği, Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği, Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği, İnşaat İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Kişisel Koruyucu Donanımlar, İş Ekipmanlarının Tasarım, İmalat ve Kullanımında İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazaları, Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıkları, İş Güvenliği Yönünden Yapılması Gereken Kontroller ve Düzenlenecek Belgeler, Çalışma Yaşamında Özel Politika Gerektiren Gruplar, Vardiyalı Çalışma ve Gece Çalışması, Çalışma Hayatında Etik, Yetişkin Eğitimi, İşyerinde Sağlık Güvenlik Eğitimi ve İletişim, Tarım, Ormancılık ve Hayvancılık Faaliyetlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Değerlendirme ve Son Testten ibaret olacaktır.

Programın içeriği belirlenirken; B sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilecek olan mühendis, mimar ve teknik elemanların çalışmaları sırasında karşılaşacakları olgu ve olaylar göz önünde bulundurularak, işyerlerinde iş kazası ve meslek hastalıklarına yol açan etmenler, bu etmenlerden kaynaklanan riskler ve bu risklerden korunma yöntemleri, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ve işyeri bazlı mikro politikalar gibi konulara dikkat edilmiştir. Ayrıca, seçilen bu konular, programda yer alan tüm konuların temel oluşturma ve bu temel üzerine diğer bilgilerin yerleştirilmesi açısından öğrenme önceliği ve kendi aralarında bütünlük arz etmeleri ölçütlerine göre sıralanmıştır.

Kimler Katılabilir:

İş Güvenliği Uzmanlarının nitelikleri görev, yetki sorumluluk ve eğitimleri hakkındaki yönetmelik madde 8’de yer almaktadır. B sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimine, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak 1095 gün fiili çalışma süresini tamamlayanlar katılabilir.

Ön Koşullar:

Eğitime; (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgelemek Programa katılmak isteyen katılımcıların sem.omu.edu.tr adresinde yer alan online kayıt formunu doldurarak ön kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Yeterli başvuru sağlandığı takdirde katılımcılarla iletişim kurulacaktır. Katılımcıların, kesin kayıt için eğitim ücretini, programın adını yazarak ilgili hesaba yatırmaları gerekmektedir. Alıcı Adı: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Döner Sermaye İşletmesi Banka Adı: Ziraat Bankası

Şube Adı: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Şubesi

Şube Kodu: 1479

Hesap Numarası: 97852702-5001

IBAN: TR280001001479978527025001

Programa kayıt yaptırdıktan ve program başladıktan sonra programdan ayrılan veya programla ilişiği kesilen katılımcıya ödediği ücret geri ödenmez. Kesin Kayıt Sırasında İstenilen Belgeler:

Başvuru dilekçesi:Başvuru dilekçesi için tıklayınız! Dilekçedeki bilgiler, sizinle iletişime geçmek ve işlemlerinizi gerçekleştirmek için kullanılacağından istenen tüm bilgileri hatasız ve eksiksiz olarak doldurunuz ve imzalayınız.

Diploma / Geçici Mezuniyet Belgesi: Diplomanın veya geçici mezuniyet belgesinin ıslak imzalı noter onaylı veya mezun olunan okul onaylı sureti ya da E devlet mezuniyet belgesi (Pdf formatında) geçerli olacaktır.

*Eğer diplomadaki soyadı değişmiş ise (evlenme/boşanma vb. nedeni ile) soyadı değişikliğini gösteren belge (Özellikle kadın katılımcılar için)

Nüfus Cüzdanı Fotokopisi/Nüfus Kayıt Örneği Eğitim Ücret Dekontu OMÜSEM Kayıt Formu C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi 36 aylık saha deneyimini gösterir sözleşmelerin İSG-KATİP Detay Raporları (Dekontun ve OMÜSEM Kayıt Formunun kesin kayıt işlemi sırasında semomu@omu.edu.tr adresine mail olarak gönderilmesi gerekmektedir.)

Uzaktan eğitim tarih aralığında bütün derslerin içeriğinin tamamlanması zorunludur. Uzaktan eğitimin 90 saatlik kısmı uzaktan eğitim olup, belirtilen tarih aralığında istenilen zamanda yapılabilir. 90 saatlik kısmı yüz yüze olarak OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bildirilen tarih ve saatlerde gerçekleştirilecektir. Devamsızlık süresi 6 saat ile sınırlıdır. Uygulama Eğitimi; Uygulama Eğitimi (staj) 40 saatten oluşmaktadır. Uygulama Eğitimine %100 devam zorunludur.

Sınıflardaki katılımcı sayısı en fazla 25 kişidir. Toplamda 220 saatlik temel eğitimi başarı ile tamamlayanlar ÖSYM tarafından düzenlenen uzmanlık sınavına girmeye hak kazanır. Yılda iki kez düzenlenen ve 50 sorunun sorulduğu İSG sınavında, 100 tam puan üzerinden 70 ve üzeri başarı puanını elde edenler ÇSGB tarafından düzenlenen B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sertifikasını alarak “B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı” unvanına sahip olur. Eğitimi tamamlayan adaylara eğitim kurumları tarafından, eğitim katılım belgesi düzenlenir.

Başvuru Adresi: OMÜ Sürekli Eğitim Merkezi (UZEM Binası Giriş Katı) Kurupelit Kampüsü

Atakum/ SAMSUN

Eğitim Yeri: OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kurupelit Kampüsü

Atakum/ SAMSUN

Ayrıntılı bilgi için:

İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik için tıklayınız!

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği için tıklayınız!

ÖN KAYIT İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ!