Diğer Sağlık Personeli ( İşyeri Hemşireleri )
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununda geçen İSG kurul çalışmalarında ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimiyle ortaklaşa çalışan ve bu eğitimi almış olan kişi “Diğer Sağlık Personeli” olarak adlandırılmaktadır. Diğer sağlık personeli, iş yeri hekiminin ihtiyacı olduğu tüm durumlarda verdiği destekle iş sağlığı ve güvenliğini arttırmaktadır.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında İşyeri Hekimi çalıştırmak zorunda olan her işletme ayrıca Diğer Sağlık Personeli de çalıştırmak zorundadır. Diğer sağlık personeli eğitimi, iş yerlerinde iş güvenliği ve sağlığı konusunda hizmet vermek isteyenlerin kesinlikle alması gereken eğitimdir. Bu amaca ulaşabilmek için eğitimi bitirerek, sertifika almak gerekmektedir.
Bu Eğitimini;
- Hemşirelik
- Acil Tıp Teknisyenleri
- Çevre Sağlığı Teknisyenleri
- Acil Tıp Teknisyenliği Bölümü Mezunları; T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarından 90 saatlik içeriği Bakanlık tarafından belirlenen eğitimi bitirerek, Bakanlığın yaptığı sınavlarda 100 puan üzerinden en az 70 puan alarak başarılı sayılanlar diğer sağlık personeli olabilirler.
Diğer Sağlık Personeli Belgesi;
- Diğer sağlık personeli eğitim programını tamamlayan ve eğitim sonunda Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak diğer sağlık personeli sınavında başarılı olanlara,
- İş sağlığı veya iş sağlığı ve güvenliği programlarında lisansüstü eğitimini tamamlayanlara,
- Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde 5 yıl fiilen çalışmış olanlara, Genel Müdürlükçe verilir.
-
Diğer Sağlık Personelinin Çalışma Süreleri
Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda işyerlerinde; – 10 ile 49 arası çalışanda çalışan başına ayda en az 10 dakika – 50 ile 249 arası çalışanda çalışan başına ayda en az 15 dakika – 250 ve üzeri çalışanda çalışan başına ayda en az 20 dakika
Diğer Sağlık Personeli;
–İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili sorunların saptanmasında önceliklerin belirlenmesinde ve yapılacak çalışmalarda iş yeri hekimine yardımcı olur, – İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin planlanması, değerlendirilmesi, izlenmesi ve yönlendirilmesinde işyeri hekimi ile birlikte çalışarak veri toplar ve gerekli kayıtları tutar, – Çalışanların sağlık ve çalışma bilgilerini işe giriş/periyodik muayene formuna yazarak muayene sırasında iş yeri hekimine yardımcı olur, – Özel politika gerektiren grupların takip edilmesi ve gerekli sağlık muayenelerinin yaptırılmasını sağlar, – İlk yardım hizmetlerinin organizasyonu ve yürütümünde işyeri hekimi ile birlikte çalışır, – Sağlık eğitiminde görev alır, – İşyeri bina ve eklentilerinin genel hijyen şartlarının sürekli izlenip denetlemesinde işyeri hekimiyle birlikte çalışır, – İşyeri hekimince verilecek iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili diğer görevleri yürütür, – İşyerinde görevli çalışan temsilcisi ve destek elemanlarının çalışmalarına destek sağlamak ve bu kişilerle işbirliği yaparak, verdiği destekle iş sağlığı ve güvenliğini arttırır.