İş Kazalarından Doğan Cezai ve Hukuki Sorumluluklar Eğitimi
Bir işyerinde işçinin iş kazası geçirerek ölmesi veya yaralanması halinde işveren ve diğer ilgililerin, hukuki sorumluluğunun yanı sıra cezai sorumluluğu da gündeme gelmektedir. İlgili kişilerin iş kazası nedeniyle cezai sorumluğunun doğması için suç tipine ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinde öngörülen şartların gerçekleşmiş olması gerekir.
İş kazası nedeniyle kimlerin cezai sorumluluğunun doğabileceği, ilgili kişilerin hangi şartlarda cezalandırılacağı gibi temel konularda eğitim kapsamı arasında yer almaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca işveren, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemlerin alınmasından asli olarak sorumlu olup işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle iş kazası gerçekleşmesi ve iş kazası sonucunda işçinin ölmesi veya yaralanması halinde cezai sorumluluğu bulunmaktadır. Tüzel kişi işveren bünyesinde meydana gelen iş kazalarında ise cezai sorumluluğu tüzel kişinin yönetim organındaki gerçek kişilerde, yani tüzel kişi adına hareket eden ve iş güvenliği konusunda yetkilendirilmiş kişilerdedir.
Bu kapsamda gerekli ehliyet ve bilgiye sahip bir işveren vekilinin görevlendirilmiş olması halinde iş kazası nedeniyle cezai sorumluluğun, işveren vekilinde olacağı kabul edilmektedir. işveren vekilinin, iş güvenliğine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması halinde de iş kazası nedeniyle cezai sorumluluğu gündeme gelmektedir. iş sağlığı ve güvenliği konularında işverene rehberlik ve danışmanlık yapmakla görevli olan iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekiminin de bu görevlerini gereği gibi yerine getirmemesi ve bu konuda kusurlu davranışlarının bulunması halinde meydana gelen iş kazasında cezai sorumluluğu bulunmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca işveren, bütün iş kazalarının kaydını tutup bunlarla ilgili rapor düzenlemek ve iş kazasını kazadan sonraki üç iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmekle yükümlüdür. İşverenin bu yükümlülüklerine aykırı davranması halinde cezai sorumluluğu söz konusu olmamakla birlikte hakkında idari yaptırım uygulanmaktadır.
Dolayısı ile İş Sağlığı ve Güvenliği hususunda alınması gereken tedbirleri almamakla birlikte ihmal edenler hakkında kusurlu fiil ve eylemlerinden doğacak ceza ve yaptırımlardan önce sorumlulukların neler olduğu hususlarında dört saatlik bir eğitim sonucunda katılımcılara sertifika verilecektir.