Kapalı Alanda Güvenli Çalışma Eğitimi
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 16 – 17 – 18 ve 30. Maddesine göre; işverenler çalışanlarına, kendi tehlike sınıfına uygun sürelerde ve zaman sıklığında eğitim verilmesini sağlamakla yükümlüdür.
Kapalı alanda yapılan çalışmalar ağır sanayi, kimyasal madde ve petrol işleme endüstrileri, elektrik, gaz, altyapı gibi kamu hizmetleri uygulamaları, iletişim sistemi uygulamaları, inşaat gibi alanlarda karşılaşılabilecek bir çalışma türüdür.
Kapalı alanlar çok çeşitli şekil ve ölçüde olabilir ve ağır sanayi, gıda, kimyasal madde ve petrol işleme endüstrileri, elektrik, gaz, altyapı gibi kamu hizmetleri uygulamaları, iletişim sistemi çalışmaları, inşaat alanları gibi uygulamalar içinde bulunabilirler.
Kapalı Alanlar Penceresiz bodrum katları, Dehlizler, Tüneller, Boru hattı, Kuyular – Çukurlar, Depolama tankları, Silolar, Kanalizasyon hatları, Bacalar, Kazanlar, Kablo galerileri, Gemi inşasında hücre ve tank bölümleri olup bu alanlarda meydana gelebilecek tehlike türleri, risklerin neler olduğu, Yapılan Çalışmalarda Güvenlik Sistemlerinin Teorik Olarak Öğretilmesi, yasal sorumluluklar, Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Alınacak Genel Korunma Önlemleri gibi konular eğitim planı içerisinde yer almaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde; Az Tehlikeli, Tehlikeli, Çok Tehlikeli gruplarında bulunan tüm çalışan ve işverenler. Bu eğitim içeriği yasal olarak alınması zorunlu eğitimler kapsamındadır.
Bu zorunlu eğitimlerin içeriğinde yer alan; “Kapalı Alanda Güvenli Çalışma Eğitimi” çalışma bölgelerinde, çalışanların sahalardaki kapalı alanları ve mevcut tehlikeleri tanımlayabilmelerini sağlamak, bir kaza durumu oluştuğunda güvenli bir şekilde kazazedeye ulaşıp, doğru bir şekilde tahliyeyi gerçekleştirebilmek ve kapalı alanlara giriş ve çıkış sırasında gerekli olan asgari güvenlik tedbirlerinin alınması konusunda temel bilgileri açıklamak ve çalışanların bu konuda bilgi sahibi olması hedeflenmektedir.
Kapalı Alan olarak belirlenmiş olan alanlarda çalışanlar ile İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda kendini geliştirmek isteyenler, danışmanlar, uzmanlar, İSG Profesyonelleri, Ofiste, Sanayide Çalışanlar, Stajyerler, İSG Koordinatörleri bu eğitime katılabileceklerdir. Sekiz saatlik eğitim sonucunda katılımcılara sertifika düzenlenecektir.