_Temel Ergonomi Eğitimi___
İnsan, araç - gereç, çevre koşullarının etkileşimini inceleyen ve bu etkileşmeyle ortaya çıkan fiziksel ve psikososyal sorunların azaltılması ve engellenmesi için çalışan bir bilim dalıdır. Ergonomi, yunanca tanımı ile iş bilimi anlamına da gelmektedir.
Dolayısı Ergonomi uygulamaları işyerinde önemli kazançlar sağlamakla birlikte, işyerlerinde çalışanları olumsuz etkileyen çalışma koşullarının iyileştirilmesi ile ilgilendiği için geniş bir bilimsel yelpazeyi içine alır. Psiko-sosyal açıdan olumlu bir iş ortamı tesis edilmesi, çalışma zamanı dışındaki zamanın değerlendirilmesi, çalışma ortamının dizaynı ergonominin temel konuları arasında yer almaktadır.
Kötü çalışma koşullarında çalışmak zorunda kalan çalışanlar el, bilek, eklem, sırt ve diğer organları ilgilendiren ciddi sakatlanmalar ile karşılaşmaktadırlar. İnsanlar tarafından kullanılan araç gereç ve düzeneklerin kullanım etkinliğinin artırılması, insan kullanımına ve etkileşimine açık olan ürünlerin insana uygun ergonomik tasarımıyla birlikte İnsan performansının artması, güvenliğinin sağlanması, sağlığının korunması ve iyileştirilmesi neticede mutluluğunun ve doyumunun sağlanması amaçlanır.
Kötü çalışma koşulları ve uygun olmayan el aleti kullanımı veya makine kullanımı sonucunda sakatlanma ve hastalanma süreci çok yavaş gelişir. Fakat bu süreç içinde kötü koşulların yarattığı bazı sinyaller ve belirtiler çalışan tarafından algılanır.
Ergonomi uyum, uygunluk demektir. Kişilerle yaptıkları iş, yaşadıkları çevre, soludukları hava, kullandıkları eşyalar, diğer insanlar ile aralarında uygunluk olmasıdır. Kişi ve çevresi arasında uygunluk sağlanırsa çevrenin insan üzerinde yarattığı stres azalır, hata payı azalır, verimlilik artar. Burada sözü edilen uygunluk hem fiziksel hem de psikolojik uygunluktur. Ergonomi yaşamın her alanındadır, oturduğumuz sandalye, uzandığımız yatak, kullandığımız mutfak, yaşadığımız ev, şehir, çalıştığımız iş, soluduğumuz hava, çevremizdeki gürültü, hepsi ergonominin konusudur. Ergonomi insan kullanımına yönelik tasarım, çalışma ve yaşama koşullarının en uygun hale getirilmesini amaçlayan uygulamalar bütünüdür.
Son yıllarda, ergonominin çalışanların sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin saptanması üzerine ergonomi eğitiminin ne denli etkili olduğu önem arz etmektedir.
Ergonomi Eğitimi Süresi 4 saattir. İş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması, iş gücü kayıplarının önlenmesi, yorulmanın ve iş stresinin azaltılması, iş kazaları ve mesleki risklerinin azaltılması, verimlilik ve kalitenin yükseltilmesi, gürültü-aydınlatma-hava hareketleri- nemlilik-hava ısısı-personel ekipman uygunluğu gibi konularda eğitim verilmektedir.
Özel ve resmi kurumlarda çalışan kişiler, büro çalışanları, iş yeri ortamlarının iyileştirilmesini isteyenler, meslek hastalığına yakalanma riski olanlar bu eğitim programına katılabileceklerdir. Kurs sonunda katılımcılara Ergonomi Eğitimi belgesi (eğitim sertifikası) verilecektir.