_Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda İş Güvenliği Eğitimi__
Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik; 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve kimyasal maddelerin bulunduğu, kullanıldığı veya herhangi bir şekilde işlem gördüğü tüm işyerlerini kapsadığından, işyerinde bulunan, kullanılan veya herhangi bir şekilde işlem gören kimyasal maddelerin etkilerinden kaynaklanan mevcut veya ortaya çıkması muhtemel risklerden çalışanların sağlığını korumak ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için asgari şartları belirleyen, sağlık ve güvenlik önlemleri özel mevzuatla düzenlenen kimyasal ve radyoaktif maddelerle çalışmalarda, zararlı kimyasal maddelerin işyeri dışına taşınmasında, sözü edilen özel mevzuatta belirtilen önlemler ile birlikte bu Yönetmeliğin uygulama kabiliyeti olan hükümleri de uygulanır.
Sanayileşmeyle birlikte birçok işletmede kimyasal madde kullanımının arttığını görmekteyiz. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında da kimyasal maddelerle çalışmalara ilişkin sağlık ve güvenlik tedbirleri büyük bir önem taşımaktadır.
İşverenler; kimyasal maddelerle çalışmalarda, risk değerlendirmesi yapmak, çalışanların bu maddelere maruziyetini önlemek, bunun mümkün olmadığı hallerde en aza indirmek ve çalışanların bu maddelerin tehlikelerinden korunması için gerekli tüm önlemleri almakla bu hususta eğitim vermekle yükümlüdür. Kimyasal madde üreticileri veya tedarikçileri, işverenin talep etmesi halinde, risk değerlendirmesi için gerekli olan hususlar ile ilgili tüm bilgileri vermek zorundadır.
Tehlikeli kimyasallarla yapılan çalışmalarda çalışanlara veya temsilcilerine verilecek eğitim ve bilgiler, yapılan risk değerlendirmesi sonucu ortaya çıkan riskin derecesi ve özelliğine bağlı olarak, sözlü talimat ve yazılı bilgilerle desteklenmiş eğitim şeklinde olur. İşyerinde bulunan, kullanılan veya herhangi bir şekilde işlem gören kimyasal maddelerin tehlikelerinden ve zararlı etkilerinden işçilerin sağlığını korumak ve güvenli çalışma ortamı sağlamak için asgari şartları belirlemek gerekmektedir.
Eğitimlerimizde kimyasal maddeler hakkında genişçe bilgi verilmesi, yasal mevzuatları, kullanımı ve koruyucu donanımların kullanılması, oluşabilecek tehlikeli durumlara karşı alınacak tedbirler ve çalışanların sorumlulukları gibi konularda bilgilendirme yapılacaktır. Sekiz saatlik eğitim programımız sonucunda sertifika düzenlenecektir.